10. november – Mortensaften

Aftensmåltidet Mortensaften er gås
De fleste der håndhæver traditionen i dag, accepterer at den store gås ikke egner sig til en dansk familiemiddag, men tager med tak imod andesteg i stedet.
Navnets oprindelse
Morten Bisp er det danske navn på den hellige Sankt Martin af Tours.
Han adskiller sig blandt andet ved at være den første som blev ophøjet til helgen, uden at være martyr.
Han døde nemlig på en missionsrejse i år 397, omkring 80 år gammel.
LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM FEST
Festfri
Spørgsmål: Jeg har en kollega der snart har 25 års jubilæum. Hvordan bør en sådan indbydelse udformes, når pågældende ikke ser specielt frem til dagen?
Smoking eller selskabstøj
Spørgsmål: Når der på invitationen står festtøj smoking eller selskabstøj, hvad skal jeg så have på?
Mangel på invitation
Spørgsmål: I løbet af efteråret til et familiearrangement, siger min kærestes svigerinde, ja, det er sådan at vores søn skal konfirmeres, så kan I ikke have jeres søn med på 2 år og seks måneder. Jeg bliver meget forbavset, da …
Mangel på invitation Read More »
Børn i snor
Spørgsmål: Vi skal holde konfirmation og er uenig med (stort set) resten af familien. Vi mener, det er konfirmandens dag, og at små børn ikke skal rende rundt og tage opmærksomheden. Men resten af familien mener, at de skal med. …
Legenden om Sankt Martin
Der findes mange legender om Sankt Martin men den mest kendte vedrører dagens dyr, gåsen.
Danmarks helgener - Erling Agergaard - Bog Efter at reformationen havde fejet op efter middelalderensmere udvendige former for kristendom og gjort gudsforholdet til et individueltanliggende, forsvandt... Køb nu til 219.95 DKK |
Da Martin skulle have overdraget biskopembedet, skjulte han sig, da han ikke var interesseret deri. Han gemte sig imidlertid i gåsestien, og gæssene her begyndte at gække så voldsomt at han blev opdaget – og ikke slap for at blive biskop.
Men det gav ham så samtidig værdighed til at dekretere at dagens ret den 11. november skulle være gås.
Som så mange helligdage holdes de fra solnedgang aftenen før, og det er således den 10. vi spiser gåsen/anden.