10. november – Mortensaften

Aftensmåltidet Mortensaften er gås
De fleste der håndhæver traditionen i dag, accepterer at den store gås ikke egner sig til en dansk familiemiddag, men tager med tak imod andesteg i stedet.
Navnets oprindelse
Morten Bisp er det danske navn på den hellige Sankt Martin af Tours.
Han adskiller sig blandt andet ved at være den første som blev ophøjet til helgen, uden at være martyr.
Han døde nemlig på en missionsrejse i år 397, omkring 80 år gammel.
LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM FEST
Runde fødselsdage
Spørgsmål Hej har et spørgsmål, min mor fylder snart 65, har hørt at når man har fyldt 60 år så fejrer man rund hver 5 år, er det rigtig?
Gaver til guldbryllup
Spørgsmål: Hvornår overbringer man gaven fra børn og børnebørn til et guldbryllup? Er det om morgen eller til middagen om aftenen?
Begravelsesfølge
Spørgsmål: Deltager man i begravelser for at tage afsked med afdøde eller for at ære den resterende familie? Jeg har en god bekendt hvis mor netop er død. Jeg kendte hende som sådan ikke, men har et godt bekendtskab til …
Serviet og vase
Spørgsmål: Skal kuvertvasen ved en festlig lejlighed placeres på højre eller venstre side af tallerkenen, og hvor placeres stof-servietten?
Legenden om Sankt Martin
Der findes mange legender om Sankt Martin men den mest kendte vedrører dagens dyr, gåsen.
Da Martin skulle have overdraget biskopembedet, skjulte han sig, da han ikke var interesseret deri. Han gemte sig imidlertid i gåsestien, og gæssene her begyndte at gække så voldsomt at han blev opdaget – og ikke slap for at blive biskop.
Men det gav ham så samtidig værdighed til at dekretere at dagens ret den 11. november skulle være gås.
Som så mange helligdage holdes de fra solnedgang aftenen før, og det er således den 10. vi spiser gåsen/anden.